Monday, October 29, 2007

Loenduriga valgusfoor

Nädalavahetusel perega vanalinnas käies avastasin, et Vabaduse väljaku valgusfoorid on varustatud loenduriga. Minu arvates väga nutikas ja võib isegi säästa elusid. Nüüd teab üle vöötraja minnes, et palju aega veel on. Lisaks teavad ka autojuhid, et palju nende stardini aega ning ei tuurita niisama närviliselt ja hirmuta jalakäijaid.

Tubli innovatsioon! Loodan selliseid varsti ka mujal suurematel ristmikel näha .

Friday, October 26, 2007

Rohkem pilte :)

Mõned päevad tagasi kirjutasin, et miks on online meedias uudiste juures nii vähe pilte. Ja täna hommikul avanes mul võimalus teha uudist ja pilte. Proovisin kohe järgi. Sõites hommikul tööle mööda Tammsaare teed, nägin seal juhtunud õnnestust. Vaiksel möödasõidul haarasin välja oma mobiili ja tegin paar pilti. Kahjuks on pildi kvaltieet nõrk. Sellegipoolest sai tõestatud, et on küll võimalik teha pilte ja need saata kuhu vaja.


Monday, October 22, 2007

Miks nii vähe pilte?

Eestis on väga palju pildipanku ja saite, kuhu saab ülesriputada pilte. Samuti sisaldavad enamus müüdavad mobiilid fotokaid. Kõik mobiilioperaatorid pakuvad GPRS ja muid mobiilseid andme edastuse teenuseid. Sellegipoolest on meie internetimeedia uudistest nii vähe pilte otse sündumuskohalt. Kas tõesti keegi ei tee pilte või ei juleta neid üles riputada või kardetakse, et on kehva kvaliteediga. Tõesti, vahest ilmuvad pildid hiljem aga enamus kordi neid pole ning paljudel kordadel on välisuudistel pildid.

Mina arvan, et inimesi huvitab küll uudis kiirelt kätte saada aga ilmestavad pildid annavad hoopis teise vürtsi. Lugejad on uudishimulikud ja tahavad näha, et mis juhtus, kuidas juhtus, milline nägi välja jne. See oleks üks võimalusi eristuda uudisteportaalidel.

ID-kaart ja pangad

ID-kaart pole enam teab mis innovatsioon, pigem igapäevane vahend. Seevastu pankadest ei saa ikkagi veel ainult ID-kaart kasutades sisselogida ning tehinguid teha Hansapangas. Seevastu SEB Eesti Ühispangas saab seda teha ning väga mugav. Kuna viimasel ajal olen seda võimalust SEBis kasutanud, siis minu jaoks ongi see uus :)

Mulle pole eriti SEB kunagi meeldinud millegipärast, kuid nüüd tänu sellele teenusele ma hakkan mõtlema, et äkki peaks isegi panka vahetama. Pole vaja pin-kalkulaatoreid ning ID-kaardiga saab enamus asju korda ajada. Lisaks on SEB veel üks väga hea teenuse - ukaart. Selle teenusega saan teha omale virtuaalse krediitkaardi, millega (lääne) netipoodidest kaupa tellida ja oste sooritada. Seda saab teha nii era- kui juriidiline isik. Seda võib ka innovatsiooniks nimetada. Kas tõesti vana kolhoosikontoritesse kokkuklopsitud pank on oma elektrooniliste teenuste arendamisel innovaatilisem, kui Eesti lipulaev Hansapank? Kuigi viimasel ajal uusi eelpoolkirjeldatud innovaatilisi teenuseid pole juurde tulnud.

P.S. Samas SEB itimeestele ma soovitaksin ülevaadata id-kaardi kasutamine internetipangas firefox brauseriga. Mina pole veel saanud sellega kunagi makset seal digiallkirjastada. IE aga seevastu lubab.

Monday, October 15, 2007

Kalev Meedia teeb innovatsiooni?

Lõpuks ometi tuli Kalev meedia väljaoma uue uudiste portaaliga. Esmapilgul tundub, et tegemist on eesti meediamaastikul innovatsiooniga. Portaal on nagu portaal ikka ning seal pole uut midagi. Ssamas on uus minu arust selle toimetamine ja uudised. Ma juba tükk aega mõtlesin, et kuna hakatakse ka Eestis uudiseid pakkuma kohalikul tasandil. Inimesi ju huvitab, et mis toimub minu külas, kodukandis, sünnikodu vallas või vanemate maakonnas.

Minu arust on Kalev siinkohal teinud ilusa töö ära. Kokku on koondatud

Kuhu edasi? Mina soovitaksin mõndasid täiendusi kohe, näiteks:
* teavitused, kui mind huvitavad vallas on tulnud uudiseid
* videosid, kus kohalikud nö valla toimetajad saaksid panna üles uudiseid juhtunust
* miks mitte lasta inimestel ise uudiseid kirjutada oma kodukandist aga näiteks Kalevi toimetajad redigeerivad ja võivad ka need vajadusel välja jätta
* rikastada kohalikke uudiseid nii palju pildimaterjaliga kui võimalik (kasvõi kohalikel lasta pilte saata), sest Eestis on palju uudiseid aga ilmestavat pildimaterjali on vähe
* kujundada oma enda esilehte, kui olen portaali jõudnud, et näha kohe neid teemasid või lugusid, mis mind huvitavad.

... aga eks neid tule veel ja kindlasti on tegijatel ka endil ideid, kuidas seda arendada.