Friday, November 30, 2007

Eesti oma DARPA

Täna korraldas TTÜ väga laheda võistluse - Robotex. Tudengite meeskonnad võistlesid robotitega, kes ronib kõige kiiremini köit moodi üles.


Väga tore, et oli ka segameeskondi ning leiutamise juurde on tulnud ka naisi. Muide võistluse üks moderaatoreid oli ka naine.

Siinkohal meenub USA kaitsetööstuse arengu asutuse (otselink DARPA) võistlused, kus auhinnad on kümnetes miljonites dollarites ning ülesanded tunduvalt keerulisemat kilda.

Thursday, November 29, 2007

My Location vol2

Jätkasin Google avastamist. Lisaks kaardile ja asukohale saab Google näha ka pilte asukohast. Kahjuks vaid USA linnadest.

Avise veebibroneerimine

Üks näide kui keeruline võib olla auto broneerimine Avisest. Olin eile öösel hullumas. Sisestuskastides on selgelt kirjas, et sisestada kas kood VÕI linn ja riik. Aga see ei tööta, sest sisestades koodi ei saa broneerida. Ma mässasin tükk aega enne kui sain aru, et koodiga ei tööta ning pidin jätkama riigi ja linna sisestamisega.

Lõpuks broneerisin ikka Europacar kaudu auto.

Kas Regio paneb poe kinni?

Google tõi eile turule oma uue teenuse - My Location, mis küll veel beetas, aga siiski. Täpsus pole küll suurem asi (500 kuni 5000m) aga siiski. Väidavad, et pole enam vaja GPS, et määrata oma asukohta ning kaardil seda vaadata.


Vägisi tuleb meelde Hiiepuu hiljutine invervjuu Ärilehes, et mobiilinduse (sh ka asukoha teenuste valdkonna) otsustavad viis suurimat firmat, kus Google olla juba väikse edumaa saanud.

Põnev jäglida, et kas ja kuidas selline teenus muudab positsioneerimise teenusega ettevõtete äri (Regio jt) ning palju tuleb turule uusi antud teenuse peale ehitatud ärimudeleid ja firmasid. Huivtavad ajad :)

P.S Proovisin seda oma Qtek mobiiliga. Minu asukoha kohta Tehnopolis teatas telefon, et service temporary unavailable).... :( Proovin järgmine nädal seda Rootsis.
P.S.S Proovisin õhtul kodus teenust. Töötas. Asukohaga aga pani ikka suht mööda - u1700m. Giidiks see ei sobiks aga linnajao, kus oled, pakub küll.

Disain täna - edu homme!

Tehnopol korraldas täna ühe väga tänuväärt seminari. Tegelikult oli tegemist lausa ühe suurema projekti lõpp koosolekuga, mille käigus esitleti projekti käigus saadud kogemusi. Kogu teema käis aruka hotelli ümber. Eesmärgiks oli proovida disainerite ja ettevõtjate koostöö kogemust tuleviku aruka hotelli disainimisel. Lisaks loodi mõned prototüübid, mida saab vaadata Pärnu mnt 6 oleval näitusel.

Kõige parem ettekanne oli Legendijuhtimise Urmas Pastaruselt, kes rääkis hotellide tuleviku trendidest ettevõtja seisukohast. Milleks on eelkõige ehedus ja julgus miskida disaini, sest inimesed soovivad kogeda ehedat aga asju, mida nad kodus ei julge või saa elluviia. Päris huvitav oli ühe Lahti hotelli disainimise case study. Mina rääkisin seal sellest, kuidas ideedest ärivõimalused luua ning jagasin ühe lihtsa mudeli nende analüüsimiseks ja andsin edu valemi - leia kliendi vajadus ning rahulda see kasumlikult :)

Päeva teises pooles tutvustati mõnede Soome ja Eesti firmade esimesi kokkupuuteid disainiga üldse. Kuidas firmad lõid oma esimesi stiiliraamatuid ja veebilehti. Kogemusi jagasid IB Krates, kes sai omale uue logo ja stiiliraamatu (loodetavasti saab nende uut välimust varsti ka internetis näha) ning Green IT. Selgelt tuli välja see, et disaini on meie ettevõtete hästi vaja, eriti veel rahvusvaheliselt konkureerimiseks. Tehnopol lubas igatahes kaasa aidata, et EAS ja Majandusministeerium ses osas midagi ettevõtaksid ja elluviiksid.

Tuesday, November 20, 2007

Talv tuli ja läks...

Otepääl oli nädalavahetusel juba suusailm. Kahjuks vaid korraks. Esmaspäeval oli jälle maa must. Igatahes oli see kõik tänu eelmisel talvel tehtud kunstlumele, mis oli talletatud suveks hoiule - innovatisoon :)?.


Seekord sai suusa valgeks 10,2km sõites uisku, sest klassikaks polnud pidamist.

Thursday, November 15, 2007

Innovatsiooni konverents 2007

Seekord ma kahjuks ise Innovatsioonikonverentsile ei jõudnud. Samas on Kaido teinud hea töö ning kokkuvõte selle kohta.

Lisaks on Steni blogis väga hea sissekanne konverenstil toimunud arutelu kohta. Üldiselt on nõus Steni radikaalse ütlusega, et Eestile oleks vaja ühte majanduskriisi. Kahjuks aga ei pruugi see ise-enesest veel tähendada, et poliiitkud midagi ette võtaks ning inimesed hakkaksid mõtlema suurema lisandväärtusega tegevustele. Väga suur oht on populismile aga sellest võib kirjutada või rääkida hiljem.

Monday, November 12, 2007

Miks Põltsamaa selle peale ei tulnud?

Avastasin eile poes käies väga huvitava pakendiga veinid. Kindlasti pole see globaalne uudis ja arvatavasti on seda ka varem Eestis müüdud. Sellegipoolest minu arust vägagi nutikas tootearendus ja pakendid.


Mind pani kohe mõtlema, et miks me Eestlased (loe: Põltsamaa) pole oma marjaveinidele teinud selliseid pakendeid ja ei müü neid marjajooke mitte veini kui vaba aja jooki. Võimalik, et müük oleks isegi parem ja keegi ei nuriseks ka kvaliteedi üle. Samuti saaks luua uue tootekategooria (kus eeldatavasti pole ka veel konkurente) ning miks mitte seda ka eksportida.

P.S. maitse polnud küll suurem asi aga samas piknikul või aiapeol avada ja söögi kõrvale tripmata sobiks küll.

Sunday, November 11, 2007

Mida uut köögis?

Üks koht, kus sünnib kogu aeg midagi uut ja tehakse innovatsiooni, on kokandus. Kas pole? Sai ka nädalavahetusel seda kodus proovitud. Võtsin porgandit, suvikõrvitsat, paprikat, ananassi ja veiseliha, millele lisatud sinihallitusjuustu ning kokku tuli väga kerge ja tervislik eine. Kes tahab proovigu järgi! Kogused olid tunde järgi.